YAVUZ

ENDÜSTRİ

 

YUMUŞATMA SİSTEMLERİ

Su yumuşatma cihazları ham suda bulunan kalsiyum ve magnezyum iyonlarını sudan uzaklaştırır. Su yumuşatma sırasında mineral tankların içinde bulunan katyonik reçine sudan Ca ve Mg iyonlarını alarak Na iyonlarını suya bırakmaktadır. Reçinenin Na iyonlarının tükenmesine reçine doyumu denmektedir. Reçine doyuma ulaştığında sistem kendini insan müdahalesine gerek kalmadan otomatik olarak tuzlu suyla temizlemeye rejenerasyon almaktadır. Rejenerasyon bittiğinde sistem yeniden su yumuşatma hazır hale gelmektedir.

 Yumuşatma Sistemi Otomasyon Tipleri

A) Timer Tip       :Bu sistemde bir adet mineral tank mevcuttur. Otomatik valf—Timer’lı (zaman saatine göre) kumanda verir ve mineral reçinesinin servis ve rejenarasyonunu ayarlar. Timer’lı tipte rejenerasyon sırasında yumuşak su verimi durmakta bypass dan ham su beslemesi yapmaktadır.

B) Volumetrik Tip :Bu sistemde bir adet mineral tank mevcuttur. Otomatik valf servis ve rejenerasyonu gelen su miktarına göre yapılmaktadır. Volumetrik tipte rejenerasyon sırasında yumuşak su verimi durmakta bypass dan ham su beslemesi yapmaktadır.

C) Doublex Tip :Bu sistemde iki adet mineral tank mevcut olup tankların sırayla servis ve rejenerasyon işlemleri ayarlanan debiye göre yapılmaktadır. Bu sistemde kesintisiz yumuşak su verimi sağlanmaktadır.

Yumuşatma Sistemi Gövdeleri

Genelde korezyona mukavim, içi Fiberglasla güçlendirilmiş polietilen, üstü bobin sargı ve onun üzeri epoxy reçine kaplı, 10 bar basınca dayanıklı NFS, UL, WQS-100 dünya standartlarına uygun olarak imal edilmiş mineral tankları kullanılmaktadır.Ayrıca özel olarak imal edilmiş, korozyona mukavim, epoxy kaplı, metal malzeme ile Cr-Ni (Krom nikel) malzemeden imal edilebilir.

Tuz Tankları

Sistemin gerekli rejenerasyonu sağlamak için uygun debide polietilen tanklar kullanılmaktadır. Polietilen valflarından gelen suyu, tanka doldurur ve vakumlayarak tuzlu suyu mineral sevk eder. Çek valflı su emiş sistemi mevcuttur.

Sert Su Kullanımın Sakıncaları

Ticari ve endüstriyel amaçlı kullanımlarda, proses ve ekipman ömrü bakımından suyun yumuşak olması istenir. Özellikle yüksek sertlikte kuyu ve şebeke suları, en basit su iletim tesisatlarından sıcak su ve buhar kazanlarına, hastanedeki ameliyat odalarına, hemodiyaliz ünitelerine kadar çok çeşitli sistemler içerisinde, Ca ve Mg iyonlarının çökerek birikintiler oluşturmasına, bu birikintilerin zamanla taşlaşması, kesit daralmasına, tıkanıklara ve korozyon türü problemlere yol açar. Bu durum mevcut tesisat ve ekipmana zarar vererek ev enerji sarfiyatını arttırarak ekonomik açıdan zararlar vermektedir. Sert suyun özellikle tekstil ve deri sanayi gibi boyama işlerinin yapıldığı sektörlerde renklerin tutmaması gibi sorunlara neden olduğu bilinmektedir.

Evsel (sosyal amaçlı) kullanımda, kullanma suyundaki sertlik çamaşır , bulaşık ve temizlik makineleriyle ısıtma ve buharlı cihazlarda kireç taşı oluşmasına sebep olacak, kireç gidercisi diye anılan, gerçekte 1/4 oranında etkileyici olabilecek calgonit türü malzemelerin kullanımı da bu taş teşekküllerini tamamen ortadan kaldırmayacağı gibi pahalı masraflara neden olacaktır. Ayrıca sudaki kireç insan vücudunda cilt, miğde, bağırsak hastalıklarına da yol açmaktadır. Deterjan, sabun, şampuan gibi temizlik maddelerinin masrafları da 3 kat gibi rakamlara ulaşmaktadır.

İşte tüm bu zararları ortadan kaldırmak için, günlük su kullanım miktarınız hesaplanarak size en uygun sistem önerilmektedir. Sistemlerimizde mineral tankları, iyon değiştirici, reçineleri tuz tankları, otomatik valflar kullanılmaktadır. 

Koyduğumuz Ünitelerle Sağladığımız Faydalar:

A: Sertliği giderilen su, memba suyundan daha kaliteli olmaktadır.

B: İçindeki tortu ve bakteriler tamamen yok edilmektedir.

C: Aylık bütçenizde;

1- İçme suyu hiç alınmayacak

2- Çamaşır makinenizde kullanılan deterjan üçte bire düşecek

3- Kireç önleyiciler hiç kullanılmayacak

4- Yumuşatıcı ,su sertliği olmadığından gerekmeyecek

5- Şampuan ve sabun tüketimi üçte bire düşecek

6- Bulaşık makinesinde kullanılan deterjan üçte bire düşecek

7- Yıkamada saçlarınız ve cildiniz yumuşak olacak.

8- Kalorifer kazanları ile özellikle kalorifer tesisatlarında radyatörlerdeki kireçlenme önlenmiş olacak, tesisatların kullanılmaması, tıkanması ve radyatörlerin sağırlaşıp ısıtmaması önlenmiş olacaktır.

 Sistem devreye girdikten sonra dikkat edilmesi gereken hususlar

· Özellikle kullanmakta olduğunuz tüm temizlik maddelerini 1/3’e ve hatta 1/4’e kadar düşürmeniz gerekecektir. Aksi taktirde fazla deterjanı arıtamadığı için bulaşık makinenizden çıkan kaplarda deterjan lekeleri kalabilecektir. Aynı şekilde çamaşırlarınızda da fazla deterjan kalabilecektir.

· Kullanılan şampuan ve sabunlarda da miktarı azaltmadığınız taktirde bunların vücudumuzdan arıtılması çok güç olacaktır.

· Suyun sertliğinin sıfıra düşmüş olması, daha önce boru devrelerinizde birikmiş olan demir oksitli (paslı) kireç tabakalarını yavaş yavaş sökerek musluklarınızdan çıkacaktır. Bu süre zarfında göreceğiniz tortu ve bulanıklıklar, hatta kahverengimsi lekeler bunun sonucudur.

 
desing by idasanat 2011